Change the Voice Questions and Answers

1. HSLC Exam 1998

a. We have completed the arrangements for the fair.

Ans: The arrangements for the fair have been completed by us.

b. The patient is being examined by a doctor.

Ans: A doctor is examining the patient.

2. HSLC Exam 1999 `

a. The dog bites strangers.

Ans: Strangers are bitten by the dog.

b. He was taken to hospital.

Ans: They took him to hospital.

3. HSLC Exam 2000

a. You should not raise this question now.

Ans: This question should not be raised now by you.

b. The bridge was completed in a record time.

Ans: They completed the bridge in a record time.

4. HSLC Exam 2001

a. They say that he is a saint.

Ans: It is said that he is a saint.

b. Was a tiger killed by the hunter?

Ans: Did the hunter kill a tiger?

5. HSLC Exam 2002

a. People speak English all over the world.

Ans: English is spoken all over the world.

b. The stage was decorated by the students.

Ans: The students decorated the stage.

6. HSLC Exam 2003

a. A doctor is examining the patients.

Ans: The patients are being examined by a doctor.

b. The tiger was killed by the hunter.

Ans: The hunter killed the tiger.

7. HSLC Exam 2004

a. Some boys broke the window panes.

Ans: The window panes were broken by some boys.

b. They have completed the work.

Ans: The work has been completed by them.

8. HSLC Exam 2005

a. The teacher is correcting our copies.

Ans: Our copies are being corrected by the teacher.

b. My book has been stolen.

Ans: Someone has stolen my book.

9. HSLC Exam 2006

a. Our teacher buys books every month.

Ans: Books are bought every month by our teacher.

b. I do not know his address.

Ans: His address is not known to me.

10. HSLC Exam 2007

a. I have posted the letters.

Ans: The letters have been posted by me.

b. The lady helps the poor.

Ans: The poor are helped by the lady.

11. HSLC Exam 2008

a. He is writing a letter.

Ans: A letter is being written by him.

b. The hunter killed the tiger.

Ans: The tiger was killed by the hunter.

12. HSLC Exam 2009

a. The workers repaired the bridge.

Ans: The bridge was repaired by the workers.

b. I have bought a few books.

Ans: A few books have been bought by me.

13. HSLC Exam 2010

a. We discussed the matter thoroughly.

Ans: The matter was discussed thoroughly by us.

b. I delivered all the letters.

Ans: All the letters were delivered by me.

14. HSLC Exam 2011

a. The members elected him secretary.

Ans: He was elected secretary.

b. The grandmother looks after the child.

Ans: The child is looked after by the grandmother.

15. HSLC Exam 2012

a. Children like sweets.

Ans: Sweets are liked by children.

b. By whom can this be done?

Ans: Who can do this?

16. HSLC Exam 2013

a. A hunter shot the tiger.

Ans: The tiger was shot by a hunter.

b. The gate was opened by the peon.

Ans: The peon opened the gate.

17. HSLC Exam 2014

a. Accidents are caused by carelessness.

Ans: Carelessness causes accidents.

b. Who did this work?

Ans: By whom was this work done?

18. HSLC Exam 2015

a. We were surprised at his conduct.

Ans: His conduct surprised us.

b. Why did your father refuse such an honorable job?

Ans: Why was such an honorable job refused by your father?

19. HSLC Exam 2016

a. The students elected him secretary.

Ans: He was elected secretary.

b. The stage was decorated by the students.

Ans: The students decorated the stage.

20. HSLC Exam 2017

a. People speak English all over the world.

Ans: English is spoken all over the world.

b. America was discovered by Columbus.

Ans: Columbus discovered America.

21. HSLC Exam 2018

a. The letters have been posted.

Ans: They have posted the letters.

b. He did the work alone.

Ans: The work was done alone by him.

22. HSLC Exam 2019

a. I have lost my English textbook.

Ans: My English textbook has been lost.

b. He was punished for his misconduct.

Ans: The teacher punished him for his misconduct.

23. HSLC Exam 2020

a. I do not know his brother.

Ans: His brother is not known to me.

b. English is spoken by many people all over the world.

Ans: Many people speak English all over the world.

24. HSLC Exam 2021

a) Assamese is spoken by the people of Assam.
Ans: The people of Assam speak Assamese.
b) Did you do this?
Ans: Was this done by you?

25. HSLC Exam 2022

a) Shakespeare wrote the play Hamlet.
Ans: The play Hamlet was written by Shakespeare.

b) My pen has been stolen.
Ans: Someone has stolen my pen.

26. HSLC Exam 2023

a) Whom did you call?
Ans: Who was called by you?

b) The glass was not broken by the boy.
Ans: The boy did not break the glass.

27. HSLC Exam 2024

a) He was writing a letter.
Ans: A letter was being written by him.

b) Let the door be closed.
Ans: Close the door.

VOICE HSLC

EXTRA IMPORTANT VOICE FOR HSLC (FROM QUESTION BANK)

1. We made him president.

Ans: He was made president.

2. He ordered us to do the work.

Ans: We were ordered to do the work.

3. Don't hate the poor.

Ans: You are advised not to hate the poor.

4. Why don't you take tea?

Ans: Why is tea not taken by you?

5. I know them well.

Ans: They are known to me well.

6. She has a lot of work to do.

Ans: She has a lot of work to be done.

7. The dead body was buried.

Ans: They buried the dead body.

8. The dead body was removed from the road.

Ans: We removed the dead body from the road.

9. It is time to do the work.

Ans: It is time for the work to be done.

10. The teacher asked the students many questions.

Ans: The students were asked many questions by the teacher.

11. Mahatma Gandhi is known to all.

Ans: All know Mahatma Gandhi.

12. Bring me a glass of water.

Ans: Let a glass of water be brought to me.

13. My watch has been stolen.

Ans: Someone has stolen my watch.

14. The meeting was presided over by the chief minister.

Ans: The chief minister presided over the meeting.

15. The battle was fought at Plassey.

Ans: They fought the battle at Plassey.

16. Passengers are requested to pay the fare now.

Ans: The conductor requests the passengers to pay the fare now.

17. The truck knocked down the boy.

Ans: The boy was knocked down by the truck.

18. Will you have completed the work by tomorrow morning?

Ans: Will the work have been completed by tomorrow morning?

19. People call the rose the queen of flowers.

Ans: The rose is called the queen of flowers.

20. The lion is called the king of beasts.

Ans: People call the lion the king of beasts.

21. Who can trust a man like you?

Ans: By whom can a man like you be trusted?

22. The house was damaged by fire.

Ans: Fire damaged the house.

23. Don't run in the sun.

Ans: You are advised not to run in the sun.

24. His behavior pleased me.

Ans: I was pleased with his behavior.

25. We must endure what we can't cure.

Ans: What can't be cured must be endured.

26. Honey is sweet.

Ans: Honey is sweet when it is tasted.

27. Mr Ainslie teaches them English.

Ans: They are taught English by Mr Ainslie.

28. I was invited to the meeting.

Ans: They invited me to the meeting.

29. The food will be served soon.

Ans: They will serve the food soon.

30. We regret that he is no more.

Ans: It is regretted that he is no more.

31. The sum has to be worked out.

Ans: You have to work out the sum.

32. The matter is being looked into.

Ans: We are looking into the matter.

33. She is writing a letter.

Ans: A letter is being written by her.

34. I am playing cricket now.

Ans: Cricket is being played by me now.

35. HSLC exam is conducted in March every year.

Ans: They conduct HSLC exam in March every year.

36. He runs a small shop.

Ans: A small shop is run by him.

37. Do you like her?

Ans: Is she liked by you?

38. Let the boy be permitted to enter this room.

Ans: Permit the boy to enter this room.

39. The journey was put off.

Ans: We put off the journey.

40. She frowned at me.

Ans: I was frowned at by her.

41. What are you talking of?

Ans: What is being talked of by you?

42. May I take your pen?

Ans: May your pen be taken by me?

43. He knows that I want this book.

Ans: It is known to him that this book is wanted by me.

44. He informed me of it earlier.

Ans:I was informed of it earlier by him.

45. The appointment letter has been issued today.

Ans: They have issued the appointment letter today.

46. Open the gate.

Ans: Let the gate be opened.

47. Change the voice.

Ans: Let the voice be changed.

48. Let them do the work.

Ans: Let the work be done by them.

49. It was proposed that a meeting would be held soon.

Ans: They said, "Let us hold a meeting soon".

50. Who believes such stories?

Ans: By whom are such stories believed?