Degree of Comparison Exercise with Answers

(change into positive)

1. America is the richest country in the world.

Ans- P- No other country in the world is as rich as America.

C- America is richer than anyother country in the world.

2. The Brahmaputra is the longest river in India.

Ans- P- No other river in India is as long as the Brahmaputra.

C- The Brahmaputra is longer than anyother river in the world.

3. Rita is taller than her brother.

Ans- P- Her brother is not as tall as Rita.

4. The Bhupen Hazarika Xetu at Dhola Sadiya is the longest bridge in India.

Ans- P- No other bridge in India is as long as the Bhupen Hazarika at Dhola Sadiya.

5. Atul is the best boy in the class.

Ans- P- No other boy in the class is as good as Atul.

6. You are taller than I.

Ans- P- I am not as tall as you.

7. She is younger than you.

Ans- P- You are not as young as she.

8. This is the most beautiful temple in India.

Ans- P- No other temple in India is as beautiful as this.

9. Kolkata is the most populous city in India.

Ans- P- No other city in India is as populous as Kolkata.

10. This is one of the easiest subjects.

Ans- P- Very few subjects are as easy as this

11. Gold is one of the most precious metals.

Ans- P- Very few metals are as precious as Gold.

12. Papori is the tallest girl in the class.

Ans- P- No other girl in the class is as tall as Papori.

13. Kolkata is one of the biggest cities in India.

Ans- P- No other city in India is as big as Kolkata.

14. The tiger is the most ferocious animal.

Ans- P- No other animal is as ferocious as the tiger.

(Change into comparative degree)

1. Amal is not as tall as Binal.

Ans- Binal is taller than Amal

2. Guwahati is the oldest city in the Northeast.

Ans- Guwahati is older than anyother city in the North East.

3. This is the best book on the subject.

Ans- This is better than anyother book on the subject.

4. He is the best boy in the class.

Ans- He is better than anyother boy in the class.

5. Kolkata is the most populous city in India.

Ans- Kolkata is more populous than any other city in India.

6. The dog is the most faithful animal.

Ans- The dog is more faithful than anyother animal.

7. No other boxer is as great as Mary Com.

Ans- Mary Com is greater than any other boxer.

8. He doesn’t write as fast as his friend.

Ans- His friend writes faster than he does.

9. This is one of the best colleges in the North.

Ans- This is better than most other colleges in the North.

10. No other train runs as fast as the Rajdhani Express.

Ans- The Rajdhani Express runs faster than any other train.

11. She is the most intelligent girl in the class.

Ans- She is more intelligent than any other girl in the class.

12. Greenland is the largest island in the world.

Ans- Greenland is larger than anyother island in the world.

13. He is the best candidate for the post.

Ans- He is better than any other candidate for the post.

14. Stephen Hawking is the most famous scientist of this generation.

Ans- Stephen Hawking is more famous than any other scientist of this generation.

15. The cow is the most useful animal.

Ans- The cow is more useful than anyother animal.

16. Silver is not as valuable as gold.

Ans- Gold is more valuable than Silver.

17. America is the richest country in the world.

Ans- America is richer than any other country in the world.

18. Reena is the tallest girl in the class.

Ans- Reena is taller than any other girl in the class.

19 Everest is the highest mountain in the world.

Ans- Everest is higher than any other mountain in the world.

20. My father is not as tall as I.

Ans- I am taller than my father.

(Change into a superlative degree.)

1. No other place is so charming as this.

Ans- This is the most charming place.

2. No other boxer is as great as Mary Com.

Ans- Mary Com is the greatest boxer.

3. No other boy is as intelligent as Raju.

Ans- Raju is the most intelligent boy.

4. Very few countries are so rich as this.

Ans- This is one of the richest countries.

5.No other girl in the class is as good as Sita.

Ans- Sita is the best girl in the class.

6. Akbar was greater than any other king in India.

Ans- Akbar was the greatest king in India.

7. No other peak in the world is as high as Everest.

Ans- Everest is the highest peak in the world.

8. Iron is more useful than any other metal.

Ans- Iron is the most useful metal.

9. No other metal is as precious as Gold.

Ans- Gold is the most precious metal.

10. No other man was as strong as Hercules.

Ans- Hercules was the strongest man.

11. No other animal is as strong as a lion.

Ans- A lion is the strongest animal.

12. Honesty is better than all other virtues.

Ans- Honesty is the best virtue.

13. Nothing else travels so fast as light.

Ans- Light is the fastest thing.

14. Very few boys in the class are as old as James.

Ans- James is one of the oldest boys in the class.

15. Mumbai is richer than any other city in India.

Ans- Mumbai is the richest city in India.

16. Mount Everest is higher than any other peak in the world.

Ans- Mount Everest is the highest peak in the world.

17. No other place I have seen is as beautiful as Shillong.

Ans- Shillong is the most beautiful place I have seen.

18. The Mississippi is longer than any other river in the world.

Ans- The Mississippi is the longest river in the world.

19. Shankardev is greater than all other saints.

Ans- Shankardev is the greatest saint. Or/ Shankardev is the greatest of all saints.

20. Very few scientists in the world were so great as Newton.

Ans- Newton was one of the greatest scientists in the world.