Narration Questions and Answers

HSLC SOLUTION

(1996)

1. He said to me, “Where is your book?”

Ans- He asked me where my book was.

2. I replied that I had lost that.

Ans- I said, “I have lost this.”

(1997)

1. He said to me, “I know you.”

Ans- He told me that he knew me.

2. He asked me if I could help him.

Ans- He said to me, “Can you help me?”

(1998)

1. Arun said, "I do not know this boy".

Ans: Arun said that he did not know that boy.

2. I asked the boy if he had answered all the questions.

Ans: I said to the boy, "Have you answered all the questions?"

(1999)

1. "I made some money yesterday", Anil said.

Ans: Anil said that he had made some money the day before.

2. Raju told me that he would meet me the next day.

Ans: Raju said to me, "I shall meet you tomorrow".

(2000)

1. Anita said to Ravi, "Please lend me your pen".

Ans: Anita requested Ravi to lend her his pen.

2. The boy told me that his father would meet me soon.

Ans: The boy said to me, "My father will meet you soon".

(2001)

1. He said to me, "Lend me your book for today".

Ans: He told me to lend him my book for that day.

2. He said to me, "You will be tired before you arrive".

Ans: He told me that I should be tired before I arrived.

3. Ram asked me if I had a car.

Ans: Ram said to me, "Do you have a car? "

4. The old man wished that I might be happy.

Ans: The old man said, "May you be happy!"

(2002)

1. He said to me, "When did you buy this book? "

Ans: He asked me when I had bought that book.

2. I said, "I bought it yesterday".

Ans: I said that I had bought it the previous day.

3. Ravi thanked me for my help.

Ans: Ravi said to me, "Thank you for your help".

4. The old man prayed that God might help me.

Ans: The old man said, "May God help you! "

(2003)

1. Mohan said to Hari, "Can I borrow one hundred rupees from you?"

Ans: Mohan asked Hari if he (Mohan) could borrow one hundred rupees from him (Hari).

3. Hari replied that he had no money to lend him.

Ans: Hari said, "I have no money to lend you".

4. "Can you ride a bicycle?" I asked Gita.

Ans: I asked Gita if she could ride a bicycle.

5. The teacher said, "The earth is round".

Ans: The teacher said that the earth is round.

(2004)

1. The teacher said to me, "Don't neglect your studies".

Ans: The teacher advised me not to neglect my studies.

Or the teacher told me not to neglect my studies.

2. The doctor said to her, "Can you buy the medicine?"

Ans: The doctor asked her if she could buy the medicine.

3. The headmaster asked me who I was.

Ans: The headmaster said to me, "Who are you? "

4. He told his wife that he might be late.

Ans: He said to his wife, "I may be late".

(2005)

1."I made some money yesterday," he said to Hari.

Ans: He told Hari that he had made some money the day before.

b. Mohan said that he goes for a walk every morning.

Ans: Mohan said, "I go for a walk every morning".

(2006)

1. The boy said, "Sir, please explain the poem once more".

Ans: The boy requested the teacher to explain the poem once more.

2. The teacher said that he would do that the next day.

Ans: The teacher said, "I shall do this tomorrow".

(2007)

1. He said to them, "Goodbye, my friends!"

Ans: He bade his friends goodbye.

Or he bade goodbye to his friends.

2. I said to her, "Do you want my help? "

Ans: I asked her if she wanted my help.

NOTE: bid (v2-bade) means to say something as a greeting or farewell.

(2008)

1. The teacher said, "Honesty is the best policy".

Ans: The teacher said that honesty is the best policy.

2. Anita said, "I do not know the boy".

Ans: Anita said that she did not know the boy.

(2009)

1. The lady said to the man, "I don't know you".

Ans: The lady told the man that she didn't know him.

2. She asked him to keep quiet.

Ans: She said to him, "Keep quiet".

(2010)

1. The lady said to me, "I will tell you my story".

Ans: The lady told me that she would tell me her story.

2. I told her that I had no time for that.

Ans: I said to her, "I have no time for this".

(2011)

1. The mechanic said, "I will repair your car tomorrow".

Ans: The mechanic said that he would repair my car the next day.

2. The teacher enquired of the pupil if he had done his homework.

Ans: The teacher said to the pupil, "Have you done your homework?"

Or the teacher said to the pupil, "Did you do your homework? "

(2012)

1. He said, "Honesty is the best policy".

Ans: He said that honesty is the best policy.

2. He said that he takes bath in the Brahmaputra every morning.

Ans: He said, "I take bath in the Brahmaputra every morning".

(2013)

1. She said, "The water is boiling".

Ans: She said that the water was boiling.

2. Mira said that her mother had been suffering from fever.

Ans: Mira said, "My mother has been suffering from fever".

Or Mira said, "My mother was suffering from fever".

(2014)

1. He told her not to disturb him.

Ans: He said to her, "Don't disturb me".

2. Mother said to me, "Don't tell a lie".

Ans: Mother told me not to tell a lie.

Or Mother advised me not to tell a lie.

(2015)

1. "What a beautiful building!" he said.

Ans: He exclaimed with surprise that it was a very beautiful building.

b. She proposed that we should go for a walk.

Ans: She said, "Let us go for a walk".

(2016)

1. "Can you drive a car?" I said to Rahim.

Ans: I asked Rahim if he could drive a car.

2. The stranger asked me if I could tell him the way to the post office.

Ans: The stranger said to me, "Can you tell me the way to the post office?"

(2017)

1. Anita said, "I do not know the boy".

Ans: Anita said that she did not know the boy.

2. Rahim said that his mother had been suffering from fever.

Ans: Rahim said, "My mother has been suffering from fever".

(2018)

1. Rahim said to me, "Do you know the man standing at the gate? "

Ans: Rahim asked me if I knew the man standing at the gate.

2. The young man told me that he had come from Jorhat to work in Guwahati.

Ans: The young man said to me, "I have come from Jorhat to work in Guwahati".

Or The young man said to me, "I came from Jorhat to work in Guwahati".

(2019)

1. She asked me why the teacher had punished me.

Ans: She said to me, "Why has the teacher punished you? "

Or She said to me, "Why did the teacher punish you? "

2. Anita said to Ravi, "Please lend me your pen."

Ans: Anita requested Ravi to lend her his pen.

(2020)

1. Rashid asked me if I knew Rahim.

Ans: Rashid said to me, "Do you know Rahim? "

2. Mother said to me, "What will you do after the examination?"

Ans: Mother asked me what I would do after the examination.

(2021)

1. The stranger said to Ramen, "How can I go to the station?"
Ans: The stranger asked Ramen how he could go to the station.
2. Ramen answered that he (the stranger) might hire a taxi cab that would take him to the station.
Ans: Ramen said, "You may hire a taxi cab that will take you to the station."

(2022)

1. Mitali asked me if I had a pen to spare.

Ans-: Mitali said to me, “Do you have a pen to spare?” (NOTE: spare means extra available)

2. Mother said to Rafique, “Do not keep evil company in your life.”

Ans: Mother advised Rafique not to keep evil company in his life.

(2023)

1. He said, “I can do it.”

Ans: He stated that he could do it.

2. Rina asked him politely not to go home then.

Ans: Rina politely requested him, “Please don’t go home now.”

(2024)

1. The teacher said, "Today we will learn a poem."

Ans: The teacher announced that they would learn a poem that day.

2. Father told me not to waste my time.

Ans: Father said to me, “Don’t waste your time.”

ADDITIONAL IMPORTANT QUESTION ON NARRATION FOR HSLC

1. He said, "God is good".

Ans: He said that God is good.

2. He said to Hari, "You are wrong".

Ans: He told Hari that he was wrong.

3. He told the children that they must not play with fire.

Ans: He said to the children, "You must not play with fire".

4. He said, "Where does the man live?"

Ans: He asked where the man lived.

5. "I know you well", the man said to me.

Ans: The man told me that he knew me well.

6. He said to me, "Why did you do it? "

Ans: He asked me why I had done it.

7. He suggested that we should go home.

Ans: He said, "Let us go home".

8. He said that he should go there.

He said, "I should go there".

9. He said, "Let me have some milk".

Ans: He requested that he might be allowed to have some milk.

10. She said to her, "Let them do whatever they like. I shall certainly help you?"

Ans: She told her that they might be allowed to do whatever they liked. She would certainly help her.

11. He said, "I shall go home tomorrow".

Ans: He said that he would go home the next day.

12. Binit told me that he had bought a new watch the day before.

Ans: Binit said to me, "I bought a new watch yesterday".

13. He told me that his son had graduated from Delhi University.

Ans: He said to me, "My son has graduated from Delhi University".

14. I said to him, "Who has done it? "

I asked him who had done it.

15. He enquired of me when I would meet him.

Ans: He said to me, "When will you meet me? "

16. He said, "Amit, come here".

Ans: He told Amit to go there.

17. He said, "May you be happy".

Ans: He wished that I might be happy.

18. He said, "Long live our Prime Minister".

Ans: He prayed that their Prime Minister might live long.

19. He said, "How beautiful the scenery is!"

Ans: He exclaimed with joy that the scenery was very beautiful.

20. He said to me, "What a beautiful place it is!"

Ans: He exclaimed with wonder that it was a very beautiful place.

21. She cried, "Alas! He is dead".

Ans: She cried with sorrow that he was dead.

22. He said, "I did this work yesterday".

Ans: He said that he had done that work the day before.

23. The teacher said, "I am going to help you".

Ans: The teacher said that he was going to help me.

24. Ajoy says, " I shall go there tomorrow".

Ans: Ajoy says that he will go there the next day.

25. The girl will say, "I know it well".

Ans: The girl will say that she knows it well.

26. She has said, "I don't know him".

Ans: She has said that she doesn't know him.

27. The headmaster said, "You must attend school regularly".

Ans: The headmaster said that I must attend school regularly.

28. Father said to her, "Do the work quickly".

Ans: Father ordered her to do the work quickly.

29. He said, "Walking is a good exercise."

Ans: He said that walking is a good exercise.

30. The scientist says, "Neil Armstrong was the first man to land on moon.

Ans: The scientist says that Neil Armstrong was the first man to land on the moon.

31. He said, "Good morning!"

Ans: He wished me good morning.

32. He said, "Congratulations!"

Ans: He congratulated me.