SEBA Class 9 English Grammar: Degree of Comparison

DEGREES OF COMPARISON LIST

DEFINITION

Degrees of comparison are used in grammar to show the degree of a quality or characteristic of a person, thing, or idea. The three degrees of comparison are the positive, comparative, and superlative degrees. Here are some examples of each:

1. Positive degree: The positive degree is the simple form of an adjective or adverb that does not compare one thing to another.

  • Money is as important as education.

2. Comparative degree: The comparative degree is used to compare two things and is formed by adding -er to the end of the adjective or by using “more” before the adverb.

  • The sun is hotter than the moon.

3. Superlative degree: The superlative degree is used to compare more than two things and is formed by

adding -est to the end of the adjective or by using “most” before the adverb.

  • The sun is the hottest star in the sky.

Example- (positive to comparative)

1. Money is as important as education.

Ans- Education is not more important than money.

2. English is as easy as Marathi.

Ans- Marathi is not easier than English.

3. Lata is not as beautiful as Geeta.

Ans- Geeta is more beautiful than Lata

4. I am not as rich as you are.

Ans- You are richer than me.

Example- (Comparative to Positive)

1. Doing something is better than doing nothing.

Ans- Doing nothing is not as good as doing something.

2. Planting is better than fighting.

Ans- Fighting is not as good as planting.

3. E-mail is delivered much faster than the conventional mail.

Ans- The conventional mail is not delivered as fast as e-mail.

4. She is not taller than me.

Ans- I am as tall as her.

5. Gold is more valuable than silver.

Ans- Silver is not as valuable as Gold.

Example- (In case of superlative to P & C)

1. Honesty is the best policy.

Ans- P- No other policy is as good as honesty.

C- Honesty is better than anyother policy.

2. Newton was the greatest scientist.

Ans- P- No other scientist was as great as Newton.

C- Newton was greater than anyother scientist.

3. Mahabharat was the largest epic in the world.

Ans- P- No other epic in the world was as large as Mahabharat.

C- Mahabharat was larger than anyother epic in the world.

4. She was the softest member of the team.

Ans- P- No other member of the team was as soft as her.

C- She was softer than anyother member of the team.

5. India is the largest producer of mangoes in the world.

Ans- P- No other producer of mangoes in the world is as large as India.

C- India is larger than anyother producer of mangoes in the world.

Example- (In case of comparative to P & S)

1. Guwahati is bigger than any other city in India.

Ans- P- No other city in India is as big as Guwahati.

S- Guwahati is the biggest city in India.

2. Ananta is better than all other boys in the class.

Ans- P- No other boy in the class is as good as Ananta.

S- Ananta is the best boy in the class.

Example- (In case of superlative to P & C)

1. It was one of the best decisions I ever made.

Ans- P- Very few decisions I ever made were as good as it was.

C- It was better than most other decisions I ever made.

2. Sanskrit is one of the oldest languages.

Ans- P- Very few languages are as old as Sanskrit.

C- Sanskrit is older than most other languages.

3. This is one of the fastest growing industries.

Ans- P- Very few growing industries are as fast as this is.

C- This is faster than most other growing industries.

4. Amitabh is one of the best actors in India.

Ans- P- Very few actors in India are as good as Amitabh.

C- Amitabh is better than most other actors in India.

Example- (In case of comparative to P & S)

1. Asoka was greater than most other Indian kings.

Ans- P- Very few Indian kings were as great as Ashoka.

S- Ashoka was one of the greatest Indian kings.

2. This is richer than most other countries.

Ans- P- Very few countries are as rich as this.

S- This is one of the richest countries.